El Puig
Poblat de la Primera Edat del Ferro
coordenades: 41º2'35'' N - 0º14'38''E
datació: cap al 800 a.n.e. Segurament hi va haver una ocupació anterior; l'abandó del poblat tindría lloc durant la cultura íbera, cap al 400 a.n.e., segurament per que ofereix poques possibilitats de defensabilitat.
El poblat s'extén al llarg d'una franja rectangular allargada, al peu de la muntanya de El Puig |
descripció: L'orientació de les cases és cap al SE, que és l'orientació que aprofita millor les hores de sol a l'hivern. La ubicació permet un domini visual molt ample tant del riu com d'una part considerable del terme de Caseres.
- L'assentament, tal com avui el veiem, s'estén al llarg d'una franja rectangular allargada, amb un total d'una desena d'habitacles. Es conserven algunes restes de murets i diversos ortostats. Davant de les cases s'extendria un camí de pas (actualment té aquest ús) i, a continuació, un tall a la roca a manera de penya-segat.
- Per la seva posició, als peus de la muntanya del Puig, és poc defensable, el que correspon a uns moments en què les guerres no eren habituals; d'aquí també el seu abandonament en època ibérica.
- Queden algunes restes de cerámica.
Conjunt d'ortostats al final de l'assentament |
- El poblat és de la Primera Edat del Ferro, segons han pogut documentar els professors de la URV Jordi Diloli i David Bea per la ceràmica trobada en superfície.
nivel energétic: 22.000 ubv (equival a un 8 sobre 10), el que correspón als llocs adients per desenvolupament de la vida humana i dels animals i per la conservació d'aliments.
Restes d'un muret |
Ortostat i muret |
Ortostat |
Restes d'un muret |
Plànol aproximat del poblat |
Ortostat i muret |
Muret |
Ortostat i muret, amb una vista parcial de l'assentament |
Cerámica |
Reconstrucció hipotética de l'assentament |
CATALOGACIÓ DELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL TERME MUNICIPAL DE CASERES (TERRA ALTA)
Universitat Rovira i Virgili Seminari de Protohistòria i Arqueologia
El Puig de Caseres (UTM ETRS89: 268364 / 4547213)
El jaciment arqueològic, citat a la documentació especialitzada com un possible poblat ibèric, se situa a la vessant sud-est del Puig, un turó situat a la vora de la carretera N-420, a menys d’un quilòmetre al nord-oest del nucli de Caseres, del qual rep el nom. L’assentament s’ubica en front de la serra de la Gessera, tot i que no és observable perquè aquesta s’alça a l’altra vessant. Sí que ofereix, en canvi, un bon domini visual d’un meandre del riu Algars. L’accés viable és per la cara oest, a través d’una mena d’istme que es forma mitjançant una lleu unió amb la Serra de la Gessera. Totes les altres vessants resulten de difícil accés. Segons Puch (1996), a finals del segle XX es trobava pràcticament arrasat. Malgrat tot, encara s’observen alts murs d’aterrassament i alguns ortostats, parcialment coberts d’una potent sedimentació. Amb les dades que tenim actualment podem dir que es tracta d’un espai completament desconegut, i pel que fa al seu estat de conservació, sembla encara oferir unes bones perspectives.
La cronologia és ara per ara, amb l’escassetat de dades que tenim difícil d’establir, si bé s’observa en superfície la presència de ceràmica ibèrica. En prospecció, Enric Puch va recollir alguns fragments de ceràmica a mà brunyida i ceràmica a torn ibèrica pintada amb bandes i cercles concèntrics (Puch, 1996: 71), la qual cosa el situaria dins del període ibèric (a partir del segle V a.n.E.), tot i que la presència de túmuls propers i els murs d’ortostats encara visibles podrien fer pensar en unes primeres fases d’ocupació corresponents als segles VII-VI a.n.E. Únicament una intervenció arqueològica ens permetria confirmar la cronologia d’ocupació del mateix.
No hay comentarios:
Publicar un comentario