Poblat de Mas del Sabater, Serra de Pavà
Coordenades: 41º4'19'' N -0º13'31'' E
Datació: del segle V a.n.e. a l'época romana altimperial, segons les dades que proporcioná la ceràmica trobada.
Descripció: Ubicat sobre un petit turonet aprop del riu Algars. No queden estructures que poguem identificar amb claredat, només algún reste de muret que no es por associar necessariàment al periode ibéric.
Orientació: No es pot establir, donat el mal estat del jaciment.
Energía: 22.000 ubv, com correspon als llocs d'hàbitat.
El turonet sobre el que se situa el poblat. Hem fet un traçat en vermell per identificar-lo millor.
L'estructura millor conservada, no sabem si d'època ibera. Consta d'una llosa circular que fa de sostre (a 1 metre d'alçada, aproximadament) i uns petits murs sortints (un altre metre, aprox.).
Un mur, possiblement d'èpoques recents.
Restes d'un muret.
Restes de cerámica, segons Josep M. Pérez Suñé, Prospeccions curs riu Algars (corresponen a les fig. 1 i 2 del ser informe). Fragments de vora i de nansa.
Marc Prades Painous, Anàlisi arqueològica del territori, els paisatge i els models de poblament a la Terra Alta des del Bronze Final fins a època ibèrica.
LA SERRA DE PAVÀ
MUNICIPI: Caseres (Terra Alta) UTM: 266871, 4550443
Concentració de material antic situat en vessant, a la riba dreta de l’Algars, sense estructures visibles. Els materials recollits es troben molt rodats i es corresponen a fragments informes de comuna ibèrica i possible àmfora ibèrica (Pérez, Rams i Jornet, 1999).
El mal estat en què es troba no suggereix pràcticament res, únicament que podria tractar-se d’algun tipus d’assentament petit corresponent a la fase ibèrica plena.
Nom:
SERRA DE PAVÀ
Cronologies
Des de Ferro-Ibèric Ple fins a Romà Alt Imperi ( -450 / 192 )
Tipus de jaciment
Lloc d'habitació sense estructures
Descripció
Vessant meridional de la Serra de Pavà, a l'entrada d'una petita vall, a la dreta del riu Algars, i per damunt del Mas de Sabater i a l'est de la Bassa de Feltes.
Per accedir-hi, des de Caseres, cal seguir el camí que surt de la carretera N-420 a la Venta, just davant de la carretera TV-3344; seguir el camí durant 300 m, fins trobar un desviament; cal seguir el camí de la dreta durant 1.350 m, fins trobar una cruïlla; s’ha d’agafar el camí de la dreta durant 700 m fins una nova cruïlla, seguir pel camí de la dreta, conegut com Camí dels Plans; a uns 200 m es troba un altre desviament a l'esquerra, és el Camí dels Corralets, caldrà seguir-lo durant 3,4 km, fins trobar un camí a la dreta que porta al Mas de Sabater.
No s'observen estructures constructives, però sí material ceràmic de filiació íbero-romana compost per ceràmica ibèrica comuna, grans vasos d'emmagatzematge i un fragment de TSH.
El material ceràmic documentat es localitza dispers i rodat, circumstància que suggereix que es tractaria d'un petit assentament situat al recer dels vents del nord, amb una bona insolació i depenent de la propera vil·la dels Corralets.
Estat de Conservació
Dolent
Tipus intervenció
1999, Prospecció, Projecte d'investigació
Documentació
Gràfica
ICC (1995). Mapa topogràfic de Catalunya, 1:5.000, 470-2-5(242-141), Mas de l'Eufrasi.
Memòries i informes
Memòria de la III Campanya de prospeccions a la Conca del riu Algars, 1999: Arxiu Servei d'Arqueologia.
Josep M. Pérez Suñé, Prospeccions curs riu Algars
Serra de Pavà
1.- Situació i descripció del jaciment
El jaciment es localitza en la vessant meridional de la Serra de Pavà, a l’entrada d’una petita vall, a la vora del riu Algars i per damunt del mas del Sabater. No s’observen estructures, encara que per la dispersió dels materials arrossegats, sembla que es tractaria d’un petit assentament romà orientat al SE, situat al raser dels vents del nord i amb una bona insolació.
2.- Materials arqueològics
2.1. Restes ceràmiques
Ceràmica ibero-romana
Grans vasos d’enmagatzament
1.- Fragment de paret d’11 mm de gruix. Argila poc depurada amb el desgreixant de quars que aflora a l’exterior. Superfícies allisades, de color beige (PAV99-7)
Comuna
2.- Fragment de vora exvasada amb el llavi de perfil triangular girat enfora. Marques de torn a l’exterior. Argila depurada de color beige. Superfície interior i exterior de color beige (PAV99-1) (fig. 1.1)
3.- Nansa de cinta amb una marca incisió longitudinal. Argila depurada de color beige. Superficie interior i exterior de color beige (PAV99-2) (fig. 1.2)
4.- Dos fragments de carena. Argila depurada de color beige. Superficie interior i exterior de color beige (PAV99-3 i 8)
5.- Dos fragments informes. Argila depurada de color beige. Superficie interior i exterior de color beige (PAV99-4 i 5)
Ceràmica romana
TS Hispánica
6.- Fragment informe de TS Hispánica. Argila de color taronja, rugosa. Vernís de color taronja-vermellós. (PAV99-6)
3.- Valoració cronològica
Petit assentament, possiblement una granja vinculada a la propera vil.la dels Corralets, documentada en la prospecció de la campanya de 1998.
No hay comentarios:
Publicar un comentario