Castell Almudèfer




POUM de Caseres. Ajuntament
  


Conjunt Arqueològic Castell Almudéfer‐Església Santa Anna 

Castell d'Almudéfer, materials ceràmics de dos períodes cronològics ben diferenciats. Bronze Final‐Ibèric Ple i un segon medieval. De la 1a fase d'ocupació no s'observen estructures encara que el nombrós material ceràmic dispers per les vessants, especialment la sud (que dóna al riu) indica l'ocupació del lloc en aquest període històric. Del 2on moment d'ocupació es conserva el castell templer, avui pràcticament enderrocat i se'n conserven vestigis d'una torre de planta rectangular i una part notable d'un esperó de la muralla, a més d'una cisterna excavada a la roca. Es documenta nombrós material ceràmic format per ceràmica a mà, amb vores excavades i decoracions de cordons digitals i incisions obliqües; ceràmica ibèrica de pasta tricolor, amb vores planes i tipus coll de cigne i decoració pintada a bandes de color vinós, a més de ceràmica medieval oxidada, reduïda i blava catalana. 


Notes històriques: 
Castell situat a dalt d'un turonet allargassat en sentit est‐oest i paral∙lel al riu Algars, format per dos plataformes i la rampa d'accés pel costat nord. Determinar la planta original resutla difícil per l'estat de runa total. Es conserven únicament parts de parets de diferents èpoques. La torre, que defensava l'accés oriental, està realitzada de grans carreus, alguns decorats amb encoixinats. L'església de Santa Anna (cronologia 1150‐1492) situada al peu del turó del Castell d'Almudéfer es conserva la meitat posterior de l'església original i un parell d'arca de l'estructura original.



Vista del conjunt



Bibliografia: 
Inclòs al catàleg de patrimoni cultural immoble de la G.C. amb núm.703 (Castell) i núm.11708 (Esglèsia). Inclòs al catàleg de la G.C. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Amb núm. 5762 (Castell) i núm.14024 (Església). 
ALANYÀ ROIG, J. El terme municipal: poblament del lloc i terme d'Almudéfer. La Vila closa. Batea. 1990. FUGET SANS, J. L'arquitectura dels Templers a Catalunya. Bcn 1995, FUGUET, J. Templers i hospitalers II. Bcn. 1998. 
Notes complementàries: 
BCIN‐Monument històric, núm. registre 623‐ MH// registre estatal: R‐I‐51‐6612 (Decret 22/04/1949, BOE 05/05/1949).

No hay comentarios:

Publicar un comentario