Castell d'Almudèfer



El castell

És un castell templer, construït al segle XII, en l'actualitat parcialment en ruïnes. Ocupa dues plataformes de terreny d'un turó sobre el riu Algars. Ens queden les restes d'una torre quadrangular, un bon tros de muralla i una cisterna excavada en roca.

Els costats de la torre mesuren 6,7 m el costat oest, 5,7 m el costat sud, 4,8 m el costat est i 5,95 m al costat nord. El gruix dels seus murs és de 90 cm i arriba a una alçada d'uns 6 metres.

La cisterna té 3 m de llarg per 1,4 m d'ample i 1,5 m de profund.

Les restes de muralla estan a la plataforma superior. És un llenç d'uns 20 m per un altre transversal d'uns 15 m. A més, una petita cisterna circular de 2,1 m de diàmetre.

Per la ceràmica trobada sabem que aquest turó va ser ocupat des del Bronze Final fins al Iber Ple, aproximadament des del 900 al 200 a.n.e. Els vessants del turó abunden en material ceràmic, sobretot la part sud, que dóna al riu.




Vista del conjunt: ermita i castell



No queden estructures visibles d'època ibera, doncs han d'estar sota l'edifici del castell templer.

Almudèfer significa "el victoriós" en àrab. No sabem si prèviament a la construcció templera va haver una altra musulmana. No hi ha restes ni documents. En qualsevol cas, els templers van respectar la toponímia àrab de la zona.

Ja en 1153, en el document de donació del castell de Miravet als templers, es parla del "rivum d'Algars" al "terminum de Caselas", però no es cita el terme d'Almudèfer, el que pot indicar que en el lloc no hi havia castell ni habitants. El primer esment del terme de Mudéfer es fa en el document de donació que fan els templers a dos camperols d'Horta el 1280 perquè repoblin el lloc. Almudèfer mai va estar molt poblat: 15 focs el 1358, 8 focs el 1378, 2 focs el 1497, 8 focs el 1597, 12 cases habitades el 1827.

En 1319 s'esmenta el castell i els seus pobladors dins de la comanda de Miravet. En 1358 un document parla del "loch d'Almudéfer".



La muralla



En 1643 es produeix el saqueig vandàlic de les tropes del Comte Duc d'Olivares en el marc de la Guerra dels Segadors.

A mitjan segle XIX, Madoz ens explica que el castell havia patit un incendi i que el lloc encara estava habitat.

Se sap de l'existència d'algun túnel, que segurament comunica el castell amb el riu.



La muralla de la plataforma superior






La torre






La cisterna





No hay comentarios:

Publicar un comentario