Sud del Camí del Puig


Cassoletes i túmul


A la zona que la Generalitat anomena "Sud del Camí del Puig", propera a la Gessera, trobem, en una petita elevació del terreny, dos testimonis de la prehistòria de Caseres d'èpoques molt diferents: una roca amb cassoletes i les restes d'un enterrament tumular.


a) Roca amb cassoletes, altar neolític

Coordenades: 41º2'47.56 '' N - 0º14'32.51 '' E

Orientació: 205º en el seu centre, no correspon a cap orientació solar o lunar, encara que amb la zona de la Roca Caballera de Calaceit está a 240º, és a dir, marcant la posta del sol al solstici d'hivern.

Datació: aproximadament el segon mil·lenni a.n.e., Neolític.

Energia: 30.000 UBV (equival a 9 sobre 10) en les cassoletes, com correspon als llocs sagrats.

Es tracta d'una roca semicircular, que en la forma segurament ha intervingut la mà de l'home, de 2,6 metres d'amplada màxima per 1,2 metres d'amplada mínima. És un altar neolític on es faria algún tipus de ritual relacionat amb la posta del sol.

Conté dos cassoletes de tot just uns 10 cm de diàmetre ubicades en punts d'alta energia. La línia que uneix les dues cassoletes no marca cap orientació solar o lunar.

Al davant, mirant a l'horitzó, es troba actualment la localitat de Calaceit que, a la zona de la Roca Cavallera d'aquesta localitat s'alinea amb la roca que ens ocupa a 240 º, és a dir, a la posta del sol en el solstici d'hivern.

La roca sagrada

Alineacions de la roca amb Calaceit



b) Restes de túmul funerari

Coordenades: 41º2'47.01 '' N - 0º14'32.47 '' E

Orientació: a causa del mal estat del túmul, no s'observa cap orientació.

Datació: En el primer mil·lenni a.n.e., segurament anterior a la cultura ibera.

Energia: 3.000 UBV, molt baixa, com correspon als llocs d'enterrament.

Es tracta d'un conjunt de pedres que semblen delimitar un espai circular de 1,5 metres de diàmetre. Sembla que són les restes, ja gairebé irreconeixibles, d'un enterrament tumular.


Les restes de l'enterrament


Croquis aproximat de les restes actuals del túmul i espai que ocuparía originariament





Generalitat de Catalunya. Inventari arqueològic de Caseres

Nom:
SUD DEL CAMÍ DEL PUIG

Localització:
Caseres (Terra Alta) 

Cronologies
Des de Ferro-Ibèric ? ( -650 / -50 )

Tipus de jaciment
Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu túmul

Descripció
Aquest jaciment va ser localitzat durant les tasques de prospecció que es van realitzar el desembre del 2005 en motiu del projecte Parc Eòlic Mudèfer III. L'arqueòleg director va batejar la troballa com "Zona d'Expectativa Arqueològica 5". L'Àrea de Coneixement i Recerca de la DGPC el va anomenar "Sud del Camí del Puig", per estar situat en aquesta zona.

Es van documentar diverses pedres que semblaven delimitar un espai més o menys circular d'uns 1,5 m. de diàmetre. Aquestes pedres podrien configurar la corona d'un petit túmul, de morfologia similar als documentats en el jaciment arqueològic de la Necròpolis del Puig. 

Estat de Conservació 
Bo

Tipus intervenció
2005, Prospecció, Intervenció preventiva

Protecció: Declarat EPA
Data Declaració: 01/02/2010
Documentació
Memòries i informes
Memòria de la prospecció superficial de l'EIA Projecte Parc Eòlic Mudèfer III (12/2005). Àrea de Coneixement i Recerca DGPC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario