Molins d'oli medievals



coordenades

- molí 1 -> 41º2'48'' N - 0º14'23'' E
- molí 2 -> 41º2'59'' E - 0º14'09'' E

datació: en ambdós casos, semblen ser de finals de l'Edat Mitjana, cap al segle XV

descripció

- És una epoca de forta crisi económica i social a Catalunya, que s'arrossegava des de feia més de 100 anys.

- Tots dos molins son petits. Permeten satisfer el consum familiar i obtenir algún excedent per vendre. Pot ser un intent de disposar d'oli sense tenir que portar les olives al molí del poble i pagar els impostos corresponents.

- De fet, es comenta a Caseres que aquests molins es feien 'per no pagar el delme'

nivell energètic: ubicats a llocs d'energia d'ún nivell notable: 16.000 ubv (equival a 6 sobre 10) en el molí 1 i 22.000 ubv (equival a 7 sobre 10) en el molí 2. El lloc es adient per  a una activitat relacionada amb l'alimentació.


Molí 1




El diámetre de cada una de les circumferències es d'un metre aproximadament. Les olives es prensaven a la rodona de l'esquerra i l'oli es recollia a la de la dereta. Per un forat, l'oli acabava omplint un recipient sota la rodona dreta.






Molí 2










Una mica mes gran que l'anterior. El lloc on es premsaven les olives es un quadrat. Al seu costat, la rodona que recollia l'oli i el forat que portava l'oli fins a un recipient.

Aquesta técnica de premsat és d'origen iber. El cultiu de l'oliva i l'obtenció d'oli és pròpia de la Mediterrània. Actualment encara s'utilitza aquesta técnica al Marroc,  a una zona olivarera molt important.

Técnica de premsat al Marroc, que ilustra el funcionament dels molins de Caseres


Obtenció de l'oli al Marroc a l'actualitat.




No hay comentarios:

Publicar un comentario