Camí de Batea




Necròpolis tumular del Camí de Batea - Coll del Canyisser



En el Camí de Batea, prenent un desviament a l'esquerra, arribem a un petit promontori en què observem fins a 4 enterraments tumulars i una cassoleta. Dels enterraments tumulars, dos d'ells semblen clars i els altres dos són més dubtosos, ja que les restes són molt pobres.



a) Enterrament tumular núm. 1

coordenades: 41º3'34'' N - 0º17'29'' E

descripció: És el típic enterrament tumular amb cista. Les seves dimensions també són molt habituals en aquests casos: diàmetres d'uns 3 metres. Es va descobrir en les obres de construcció dels molins de vent de la comarca. 


orientació: la orientació de la cista es de 240º, és a dir, cap a la posta del sol en el solstici d'hivern. 
Apuesta orientació marca uns ritus relacionats amb la mort / renaixement del sol (el sol, després de tenir el dia amb menys hores de llum de l'any, comença el període en què les hores diürnes es van allargant dia a dia una mica més) que s'associa amb la mort / renaixement de l'ésser humà.

datació: cap al 900 a.n.e.


nivell energétic: 3.000 ubv (equival a un 3 sobre 10), que es el més adient per que les restes orgánics es descomponguin més ràpidament.





Restes de la cista. Només manca una de les lloses



Restes de l'anell circular del túmul



Restes de l'anell circular del túmul



A poc més d'un metre del túmul trobem aquesta llosa, que segurament és la que hi manca a la cista.




Croquis del túmul. Destaquem: a) de la cista falta la llosa de la part dreta, indicada amb puntets; b) de l'anell circular del túmul, assenyalem amb doble traç la part en què encara queda la sèrie de pedres de la base del 
mateix.


Més información sobre aquest túmul:


Marc Prades Painous, Anàlisi arqueològica del territori, els paisatge i els models de poblament a la Terra Alta des del Bronze Final fins a època ibèrica.

COLL DE CASERES DEL CANYISSER 

MUNICIPI: Caseres (Terra Alta) UTM: 272432, 4548913 
Es tracta d’un espai d’enterrament, al cim d’un petit turó allargat en sentit est-oest de 497 metres d’altitud. Es composa, aparentment, d’un sol túmul aïllat de cista central i 4 metres de diàmetre, atribuïble possiblement al Ferro I-A. L’estructura tumulària es troba en un excel·lent estat de conservació, però no s’hi observen materials, potser perquè es troba espoliat (Pérez, Rams i Jornet, 1999). 




CATALOGACIÓ DELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL TERME MUNICIPAL DE CASERES (TERRA ALTA) -Universitat Rovira i Virgili. Seminari de Protohistòria i Arqueologia
Coll de Caseres del Canyisser (UTM ETRS89: 272432 / 4548913)

Es tracta d’un espai d’enterrament format per un túmul amb cista central, aparentment aïllat, situat al cim d’un petit turó allargat i orientat de cara als punts cardinals. El cercle que forma el túmul mesura 3,3 metres de diàmetre, i la cista, 1,50 m per tots quatre costats. Com tots els enterrament en túmuls del tipus baix-aragonès, és probable que dati del Primer Ferro (segles VII-VI a.n.E.). L’estructura tumulària es troba en un excel·lent estat de conservació, però no s’hi observen materials, possiblement com a resultat de l’espoli. 




b) Enterrament tumular núm. 2


coordenades: 41º3'34'' N - 0º17'29'' E

descripció: Es tracta d'un possible túmul, de petites dimensions (amb prou feines 1.5 metres de diàmetre), en què queden algunes pedres en alineació circular. No hi ha restes de la cista.


orientació: no es pot precissar


datació: cap al 700 a.n.e.


nivell energètic: 3.000 ubv (equival a un 3 sobre 10)


Només queden unes poques pedres alineades en forma circular. Aquest és un dels túmuls dubtosos.




Croquis del túmul. S'aprecia les disposició de les pedres en forma circular, encara que el conjunt ofereix moltes dubtes. No hi ha restes de cista.




c) Enterrament tumular núm. 3

coordenades: 41º3'35'' N - 0º17'30'' E

descripció: El diàmetre d'aquest possible túmul és d'uns 3 metres, que és el que trobem habitualment. Tan sols queden unes pedres formant un cercle, sense restes de la cista.


orientació: no es por precissar


datació: cap al 800 a.n.e.


nivell energétic: 3.000 ubv (equival a un 3 sobre 10)




Les evidències són una mica més clares que en el cas anterior, encara que no són suficients. Aquest és el segon túmul dubtós.






Es conserven unes pedres grans en disposició circular. No hi ha restes de cista.





d) Enterrament tumular núm. 4

coordenades: 41º3'35'' N - 0º17'31'' E

descripció: Les restes de pedres en cercle són abundants. Hi ha una segona formació de pedres en cercle a l'interior de l'anell. Les dimensions del túmul serien d'un diàmetre d'uns 3 metres. La repetició d'aquest valor com a diàmetre dels túmuls podria obeir a un criteri de geometria sagrada (aquesta dimensió tindria algun significat religiós per les tribus de l'època).


orientació: no es pot precissar


datació: cap al 800 a.n.e.


nivell energétic: 3.000 ubv (equival a un 3 sobre 10)





Les restes del túmul circular són aquí més evidents.




















El túmul vist des d'un altre angle





Croquis. Es conserven una sèrie de pedres en disposició circular i un segon anell interior.






Reconstrucció hipotética de la Necrópolis del Camí de Batea. Font del dibuix: "F.Gracia y otros, El libro de los íberos, ed. Mèdol"




e) La cassoleta


coordenades: 41º3'34'' N - 0º17'32'' E

descripció:Amb un diàmetre de 10 cm., trobem aquesta cassoleta aïllada en la vora una roca. Normalment les cassoletes estan associades a ritus d'aigua relacionats amb la vida humana (el cicle de mort / renaixement de les persones) i / o el cicle agrari (mort / renaixement de les plantes).

orientació:  no es pot precissar

datació: cap al 700 a.n.e.

nivell energètic: 29.000 ubv (equival a 9 sobre 10), el que el converteix en un lloc sagrat on es feia alguna mena de ritus religiòs, seguramente relacionat amb l'aigua.



La cassoleta està a la vora d'una roca

No hay comentarios:

Publicar un comentario