Zona de Puntes de Millet



Sud i Sud-oest de les Puntes de Millet


Correspon als camps de cultiu al sud i su-oest del jaciment de Puntes de Millet, a la zona que arriba fins l'aerogenerador.

Es tracta de materials trobats en superfície, que van des de l'Edat del Bronze (segle XIII a.n.e.) fins a època romana (segle V), és a dir, un període de 1.700 anys. En l'informe de la Generalitat relatiu a la prospecció que es va fer per a la col·locació dels aerogeneradors, es parla de "ceràmica comuna oxidada d'època ibèrica, ceràmica a mà probablement de l'edat del ferro, àmfora ibèrica, ceràmica comuna oxidada d’època romana i àmfora africana ".

Amb seguretat, aquesta dispersió de materials està relacionada amb el poblat de Puntes de Millet.



Els camps de conreu al sud del poblat de les Puntes de Millet, lloc on podem trobar fortificacions republicanes de la Guerra Civil 1936-1939





Inventari Generalitat de Catalunya

Nom:
SUD DE PUNTES DE MILLET

Localització:
Caseres (Terra Alta) 

Cronologies
Des de Ferro-Ibèric ( -650 / -50 )
Des de Romà ( -218 / 476 )

Tipus de jaciment
A l'aire lliure




Encara es poden trobar materials ceràmics




Descripció
Aquest jaciment va ser localitzat durant les tasques de prospecció que es van realitzar el març del 2006 en motiu del projecte Parc Eòlic Mudèfer. L'arqueòleg director va batejar la troballa com "Zona d'Expectativa Arqueològica 2". L'Àrea de Coneixement i Recerca de la DGPC el va anomenar "Sud de Puntes de Millet", per la seva proximitat amb el jaciment de "Puntes de Millet". 

El jaciment de Sud de Puntes de Millet es localitza en els camps destinats al conreu de vinya i ametllers existents entre el tossal de Puntes de Millet i el turó on s'ha d'instal·lar un aerogenerador. 

La zona de màxima concentració de material en superfície correspon al camp de vinya existent al sud del tossal de Puntes de Millet. Aquí s'hi ha pogut documentar ceràmica comuna oxidada d'època ibèrica, ceràmica a mà probablement de l'edat del ferro, àmfora ibèrica, ceràmica comuna oxidada d'època romana i àmfora africana. Aquest repertori de material relaciona directament aquesta zona d'expectativa arqueològica amb el jaciment de Puntes de Millet. 

Estat de Conservació 
Desconegut

Tipus intervenció
2006, Prospecció, Intervenció preventiva
2006, Prospecció, Intervenció preventiva

Protecció: Declarat EPA
Data Declaració: 05/04/2011

Documentació
Memòries i informes
Memòria de la prospecció superficial de l'EIA Projecte Parc Eòlic Mudèfer (3/2006). Àrea de Coneixement i Recerca DGPC.
Memòria de la prospecció superficial de l'EIA Projecte Parc Eòlic Mudèfer (6/2006). Àrea de Coneixement i Recerca DGPC.





Cerámica al sud i sud-oest de les Puntes de Millet





POUM Caseres

Denominació: 
Conjunt Arqueològic Puntes de Millet 
Situació: 
Serra de la Botja 
Utm X: 
272293 
Utm Y: 
4548338
època/any construcció: 
‐1200/‐650 Bronze Final/ ‐450/‐50 Ferro Ibèric Ple/Ferro ‐Ibèric Final 
Accés: 
fàcil 
   
Turó de forma ovalada, orientat de nord a sud. El jaciment del sud de Puntes de Millet, situat al nord del camí del Mas de Teresina i al sud de les Puntes de Millet, s'hi troba ceràmica oxidada d'època ibèrica, ceràmica a mà de l'edat de ferro, àmfora ibèrica, ceràmica comuna d'època romana i àmfora africana. I el jaciment a l'oest de Puntes de Millet, són estructures tumulars. El conjunt arqueològic el formen dues zones més. Una situada al sud‐oest de Puntes de Millet, jaciment situat a l'oest del camí del Mas de Teresina, s'observen agrupacions de pedres diposades més o menys circular. I l'altra situada al sud del jaciment de Puntes de Millet es localitza en els camps de conreu de vinya i ametllers existents entre el tossal de Puntes de Millet i el turó on s'instal∙la un aerogenerador. Es documenta ceràmica comuna oxidada d'època ibèrica, ceràmica a mà de l'edat de ferro, àmfora ibèrica, ceràmica comuna oxidada d'època romana i àmfora africana. 



Restes de sílex


Notes històriques: 
Les Puntes de Millet hi ha construides fortificacions amb dos búnquers i una línia de trinxeres de la Guerra Civil, construits l'any 1937 amb maons i formigó. Al sud de Puntes de Millet la cronologia del jaciment es situa període Ferro‐Ibèric (‐60/‐50) i Romà (‐218/476). Al Sud‐oest de Puntes de Millet, la cronologia del jaciment es situa Bronze Final (‐1200/‐650). 
Bibliografia: 
Expedient en tràmit per la declaració com a Espai de Protecció Arqueològica redactat per la Direcció del Patrimoni Cultural (Servei d'arqueologia i paleontologia). 
Notes complementàries: 
Les coordenades UTM generals corresponen al Tossal de Sòrio. Al sud de Puntes de Millet les coord. UTM són: 272336/4548216. Sud‐oest de Puntes de Millet, coord. UTM són: 272176/4548126. L'accés des de Caseres cal seguir la carretera N‐420 direcció Gandesa; al pk 787,6 hi ha un camí a la dreta, es segueix aquest camí uns 600 m fins al peu del turó, que queda a l'esquerra del camí.

No hay comentarios:

Publicar un comentario