Poblat ibèric del Camí Vell de Gandesa
Es localitzen tres zones diferenciades: dos corresponen a murets d'un poblat ibèric i l'altra és un conjunt de cassoletes, de datació molt més anterior.
Ubicació del poblat del Camí Vell de Gandesa, a tocar de Caseres |
Els diferents elements del jaciment: dos murets i la zona de cassoletes |
Coordenades:
-> muret 1: 41º2'46.32''N - 0º16'7.11''E
-> muret 2: 41º2'45.80''N - 0º16'6.66''E
-> cassoletes: 41º2'45.22''N - 0º16'6.73''E
Datació:
Els dos murets corresponen a un mateix poblat, al voltant del 400 a.n.e., en època ibèrica.
Les cassoletes es poden datar cap a finals del tercer mil·lenni a.n.e., en època neolítica. Al costat de les cassoletes, una creu "cristianitza" el lloc
Orientació:
El muret 1 segueix pràcticament la direcció N-S. El muret 2, com que fa angle, té una part en el N-S i l'altra cap a l'E-W.
Descripció:
Els murets són de doble parament i estan ben conservats. El muret 1 té una longitud d'uns 6 metres per 0,60 m d'ample i en el muret 2 llarg són de 4,20 metres en un tram i 3 metres en l'altre, sent l'ample d'uns 0,40 m.
No hi ha cap resta de ceràmica que permetés una datació més documentada de l'assentament.
Pel que fa a les cassoletes, s'observa una central i altres formant un dibuix que recorda l'Óssa Major. Una creu cristiana, gravada en temps recents, les acompanya.
Nivell energètic:
La zona de murets està en 22.000 UBV, que és la que correspon als llocs habitats.
Les cassoletes tenen un nivell superior, unes 26.000 UBV, que és la que correspon als llocs sagrats.
Muret 1, de uns 6 mètres de llargada |
Muret 1, amb doble parament |
Muret 1, amb les pedres que es conserven |
Nom:
CAMÍ VELL DE GANDESA
Localització:
Caseres (Terra Alta)
Cronologies
Des de Desconeguda
Tipus de jaciment
Lloc d'habitació amb estructures conservades
Descripció
Aquest jaciment va ser localitzat durant les tasques de prospecció que es van realitzar el desembre del 2005 en motiu del projecte Parc Eòlic Mudèfer III. L'arqueòleg director va batejar la troballa com "Zona d'Expectativa Arqueològica 1". L'Àrea de Coneixement i Recerca de la DGPC el va anomenar "Camí Vell de Gandesa", per estar situat a tocar d'aquest camí.
Es van localitzar tres murs de doble parament, fets amb pedra sense lligar, que descansaven directament sobre l'aflorament rocós. Un dels murs es troba en direcció nord-sud. Els altres dos formen un angle recte amb els costats en direcció nord-sud i est-oest.
No es va observar material ceràmic en superfície. D'aquesta manera, sense un estudi acurat de les restes i el seu entorn, no va ser possible fer una atribució cronològica ni funcional.
Estat de Conservació
Regular
Tipus intervenció
2005, Prospecció, Intervenció preventiva
Documentació
Memòries i informes
Memòria de la prospecció superficial de l'EIA Projecte Parc Eòlic Mudèfer III (12/2005). Àrea de Coneixement i Recerca DGPC.
Muret 2, tram de 4,2 m de llargada, amb doble paramet |
Muret 2, tram d'uns 3 mètres de llargada |
Croquis del muret 2 |
POUM Caseres
Es localitzen tres murs de doble parament, fets amb pedra sense lligar, que descansaven directament sobre l'aflorament rocós. Un dels murs es troba en direcció nord‐sud. Els altres dos formen un angle recta amb els costats en direcció nord‐sud i est‐oest.
Jaciment localitzat durant les tasques de prospecció que es realitzen el desembre 2005 en motiu del projecte Parc Eòlic Mudéfer III. L'arqueòleg director bateja la troballa com "Zona d'Expectativa Arqueològica 1". L'àrea de coneixement i Recerca de la DGPC l'anomena Camí Vell de Gandesa, per estar situat a tocar d'aquest camí.
Cassoletes, en la part més meridional del jaciment |
Cassoletes |
Croquis de les cassoletes identificades, amb una creu dibuixada en temps recents |
No hay comentarios:
Publicar un comentario